• Vi ste ovdje:
  •  
  • Početna
  •  
  • Tehnologije

Što je automatska identifikacija?

Termin automatska identifikacija, ili kraće „auto-ID“ označava brojne tehnologije koje omogućuju strojnu identifikaciju objekata:

Automatska identifikacija se logično povezuje s automatskim prikupljanjem podataka (Automatic Data Capture) - podatak o identificiranom objektu je potrebno pohraniti i/ili prenijeti dalje sa što manje ljudskog rada. Cilj auto-ID sustava je povećanje efikasnosti, smanjenje grešaka kod unosa podataka i oslobađanje ljudi od trivijalnog rada. Umjesto toga, mi se možemo posvetiti kompleksnijim zadacima kakve strojevi ne mogu izvršavati.

O bar-kodu

Bar-kod je najstarija od ADC tehnologija, najraširenija i još uvijek najpouzdanija tehnologija u automatizaciji razmjene podataka u trgovini, logistici i institucijama. Gotovo da ne postoji ni jedan proizvod koji nije u nekom trenutku bio označen bar-kodom. Roba na polici u trgovini mora biti označena bar kodom, dokumenti u arhivama nose bar-kod zbog efikasnijeg pretraživanja, nalazimo ga na uplatnicama, putovnicama, pošiljkama u tranzitu, na lijekovima, knjigama, novinama...

Razlog takvog širenja bilo koje tehnologije uvijek je isti - mijenja stvari na bolje. Automatska identifikacija smanjuje količinu ljudskog manualnog rada, pouzdanost i točnost rastu uz manje rada. Postajemo brži, efikasniji i produktivniji.

Zbog desetljeća razvoja tehnika, programa i uređaja te standardizacije u ovom području, danas imamo visok stupanj kompatibilnosti i prihvaćenosti ovog načina označavanja i automatizacije poslovnih procesa, pa smo svoju ponudu bazirali baš na bar-kodu. Neke temeljne podatke o simbologijama u upotrebi, metodama tiska i čitanja možete potražiti na našim stranicama o bar-kodu.

RFID

Sustavi temeljeni na RFID tehnologiji imaju nekoliko prednosti pred bar-kodom, pa postaju sve interesantniji u raznim područjima ljudske djelatnosti. Uvođenje RFID tehnologije u lanac opskrbe potaknuto je potrebom praćenja proizvoda od njegovog izvora do krajnjeg potrošača. Standardni bar-kod identificira samo klasu artikla, ali ne i jedinstveni artikal. Nasuprot tome, RFID transponder nosi serijski broj jedinstven baš za taj specifični proizvod.

RFID možda neće tako skoro potpuno zamijeniti bar-kod simbole, ali su već danas u nekim područjima nezamjenjivi. O karakteristikama i elementima RFID identifikacijskih sustava čitajte ovdje.

Rječnik pojmova

Bez ambicije da ga učinimo kompletnim i konačnim, sastavili smo rječnik najvažnijih pojmova koji se pojavljuju na našem webu ili u brošurama koje ćete ovdje naći. Rječnik ćemo neprekidno dopunjavati, a neke odgovore koji bi vas mogli zanimati ćete naći na stranici "Česta pitanja".

Savjetom svakodnevno pomažemo korisnicima da prebrode probleme koji se pojavljuju u instalaciji i primjeni opreme za automatsku identifikaciju. Imate pitanje za nas? Ovdje ćete naći sve e-mail adrese i brojeve telefona. Pitajte sve što Vas zanima o našim proizvodima!